سیب ترش، یکی انواع سیب می باشد که شکوفه دهی آن اواخر زمستان است و در اواسط فصل بهار قابل برداشت است. سیب ترش داری طعمی متفاوت می باشد و خواص درمانی زیادی برای سلامتی، کاهش وزن، فشارخون و ..... دارد.
سیب ترش نارس، به رنگ سبز تیره، طعمی تلخ و در اندازه کوچک است. در حالی که طعم سیب ترشی که رسیده باشد ترش مزه یا مخلوطی از ترش و شیرین بوده و رنگ آن سبز روشن است.
خواص سیب ترش برای سلامتی
1. رفع حالت استفراغ و دل بهم خوردگی
سیب ترش دارای طبع سرد و خشک می باشد؛ به همین دلیل قابض است و می تواند باعث از بین رفتن حالت استفراغ و دل بهم خوردگی شود.
2. تقویت معده و درمان اسهال
یکی از خاصیت های سیب ترش، تقویت معده و درمان اسهال می باشد. برای اینکار باید آب سیب ترش را با انار مخلوط کنید و میل نمایید. این نوشیدنی می تواند حالت تهوع را نیز برطرف نماید.
3. کاهش وزن و لاغری
سیب ترش دارای کالری کم و فیبر زیاد می باشد. این فیبر به صورت محلول در بخش نرم میوه قرار دارد و می تواند باعث جذب آب روده شده و با تشکیل ماده ای شبیه ژل سبب کاهش سرعت هضم شود. در نتیجه می تواند به لاغری و کاهش وزن کمک نماید. برای اینکه بیشتر احساس سیری نمایید بهتر است که زمان عصر یا درست قبل از خوردن غذا سیب ترش را استفاده نمایید.
محققان دانشگاه واشنگتن، طی تحقیقی 7 نوع سیب را به موش های چاق دادند. این تحقیق نشان داد، آن دسته از موش هایی که سیب ترش خورده بودند، دچار تغییراتی در ترکیب باکتریایی مدفوع شدند و این ترکیبات شبیه ترکیب باکتری های مدفوع موش های لاغر بود. به دلیل اینکه تعداد باکتری های دستگاه گوارش موش های لاغر و چاق با هم متفاوت می باشد. نتیجه بدست آمده از تحقیق اهمیت یافت. محققان دریافتند که سیب ترش می تواند باعث متعادل شدن جمعیت باکتری های روده شده و این عاملی موثر در کاهش وزن و لاغری می باشد.
فیبر و پلی فنل های موجود در سیب ترش، حتی بعد از جویده شدن و در معرض اسید های معده و آنزیم های هضم قرار گرفتند، می توانند سالم باقی بمانند و این امر موجب می شود در زمانی که این ترکیبات به روده می رسد، با تولید بوتیریک اسید موجب افزایش جمعیت باکتری های مفید روده شود.
کاهش وزن با سیب ترش
4. کاهش فشار خون
طبق گزارش محققان دانشگاه میشیگان، خوردن سیب می تواند موجب کاهش فشار خون، استرس اکسیداتیو و سطح کلسترول خون شود. این محققان، اول موش را چاق کردند و بعد به نصف آنها سیب دادند، نتیجه بدست آمده، نشان داد که موش هایی که سیب مصرف کرده بودند، ریسک ابتلا به بیماری قلبی در آنها کاهش یافته و سطح عمومی سلامتی بالاتری داشتند.
5. ارتقای سلامت قلب
مقدار پتاسیم موجود در سیب ترش، نسبت به انواع دیگر سیب ها بیشتر می باشد. پتاسیم یک عنصر الکترولیتی می باشد که می تواند باعث متعادل نگه داشتن مایعات دورن و اطراف سلول شود. این تعادل برای جریان الکتریکی داخل بدن که موجب تپیدن قلب است، حیاتی می باشد. به همین خاطر می توان گفت خوردن سیب ترش می تواند برای ارتقای سلامت قلب مفید باشد.
نتایج تحقیق منتشر شده در Journal Of Functional Foods نشان می دهد که مصرف روزانه و منظم سیب می تواند باعث کاهش سختی سرخرگ ها شود. در این تحقیق که بر روی انسان ها انجام گرفته شد؛ کسانی که به مدت 4 هفته سیب مصرف می کردند، میزان کلسترول بد (LDL) کاهش یافته بود. کلسترول پایین مانع ایجاد تجمع چربی در عروق (پلاک) و ناراحتی های قلبی می گردد.
ارتقای سلامت قلب با سیب ترش
6. تقویت حافظه و کاهش اختلالات اعصاب
یکی از ترکیبات عالی سیب ترش، کوئرستین بوده که یک آنتی آکسیدان قدرتمند است و تاثیر بیشتری نسبت به ویتامین C در برابر رادیکال های آزاد دارد.
طبق پژوهشی که نتایج آن در مجله Journal of Agricultural and Food Chemistry منتشر یافت، مشخص شد که کوئرستین موجود در سیب ترش می تواند باعث حفاظت اعصاب در برابر استرس اکسیداتیو (که عامل اصلی بروز اغلب بیماری هاست) شود. می توان گفت احتمالا این ترکیب عالی می تواند باعث کاهش اختلالات اعصاب مانند آلزایمر و پارکینسون شود.
7. سرشار از آنتی اکسیدان
سیب ترش سرشار از فلاونوئیدها زیادی به خصوص سیانیدین و اپی کاتچین می باشد. فلاونوئیدها و ویتامین C جز آنتی اکسیدان های قدرتمند هستند که می توانند بدن را در برابر آسیب های مضر رادیکال های آزاد محافظت نمایند. به همین دلیل باعث کاهش ریسک ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان، دیابت و ... می شوند.
سیب ترش سرشار از آنتی اکسیدان
8. خواص ضد سرطانی سیب ترش
در پژوهشی که درباره ی تاثیر سیب ترش بر روی سلول های سرطانی انجام گرفت و نتایج آن در مجله APTEFF منتشر شد، محققان با بررسی تاثیر سیب ترش بر روی سه رده سلول سرطانی Hela, MCF7 و HT-29 ، دریافتند که سیب ترش می تواند از تکثیر سلول ها به ویژه رده سلولی Hela جلوگیری نماید.
محققان بر این باورند که ترکیبات فنلی سیب ترش که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است موجب کاهش تکثیر سلول ها می شود. این درحالی است که برخی از پژوهشگران دیگر علت بازدارندگی را وجود مقادیر زیاد ویتامین C و بعضی کارتنوئیدها و آنتوسیانین ها می دانند.
طبق گفته متخصصان طب سنتی، سیب و آب سیب می تواند مانع از ایجاد تنش های اکسیداتیو شود و علاوه بر آن از پخش شدن (متاستاز) سرطان کبد پیشگیری می نماید. همچنین ثابت شده است که سیب می تواند از بروز سرطان کولون و سینه جلوگیری می کند.
پیشگیری از سرطان با سیب ترش
9. پیشگیری از دیابت
یکی از خواص سیب ترش برای سلامتی، متعادل کردن قند خون می باشد. به دلیل این خاصیت، سیب ترش می تواند برای کسانی که به دیابت مبتلا هستند و یا اینکه در معرض خطر ابتلا به آن می باشند، مفید باشد. فیبر موجود در سیب ترش، باعث به تعویق افتادن جذب قند توسط رودۀ کوچک می شود. در نتیجه سبب کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 می شود.
گزارش منتشر شده در سایت Best Health Magazine نشان می دهد، خانم هایی که هر روز یک عدد سیب میل می کنند، 30 درصد کمتر از بقیه در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 هستند.
پیشگیری از دیابت با سیب ترش
10. برطرف کننده درد و غم
متخصصان طب سنتی معتقدند که استفاده از رب سیب ترش می تواند موجب درمان اسهال، استفراغ و همچنین درد و غم شود. علاوه بر آن رب سیب ترش می تواند موجب پاکسازی معده از علائم صفرای متعفن که عامل ایجاد تهوع و تلخی دهان است شود.
طرزتهیه رب سیب ترش
مواد لازم: سیب ترش 30 کیلو (یا هر اندازه که مایل بودید) یا آب سیب به اندازه 2 لیتر
طرز تهیه:
اول سیب ترش ها را خوب شسته و آنها را خرد کنید، هسته و سفتی میان سیب ها را درآورید.
با استفاده از آب میوه گیری یا هر وسیله ی دیگری، آب سیب ها را بگیرید.
آب سیب را صاف کرده و آنها را داخل گمج یا ظرف لعابی بریزید.
ظرف را روی حرارت قرار دهید و اجازه دهید بجوشد تا غلیظ شود. زمانی که غلظت آن به اندازه غلظت شیره ی مربا شد، از روی حرارت بردارید. رب سیب ترش آماده است.
رب سیب ترش
11. برطرف کننده اسهال خونی
یکی از خواص سیب ترش، درمان و برطرف کننده اسهال خونی می باشد. برای این کار کافی است سیب ترش را بپزید و میل نمایید.
12. تقویت نیروی جنسی
مصرف مربای شکوفه سیب می تواند علاوه بر تقویت نیروی جنسی باعث درمان ضعف معده نیز شود.
13. نابودی میکروب دهان
طبق پژوهش های علمی انجام گرفته، مشخص شد که 15 دقیقه بعد از خوردن آرام یک عدد سیب ترش حدود 90 درصد از میکروب های دهان نابود می شود. و بعد از گذشت یک ساعت تمامی ذرات میکروبی که درون دهان وجود دارد، از بین می رود.
نابودی میکروب دهان با سیب ترش
14. درمان بی قراری و راه رفتن در خواب
یکی از عواملی که باعث راه رفتن افراد در خواب شبانه می شود گرمای بالای درون مغز می باشد که موجب بی قراری و در نتیجه راه رفتن در خواب می شود. سیب ترش به دلیل داشتن طبع سرد و خشک می تواند باعث پایین آمدن گرمای مغز شود؛ این امر موجب درمان بی قراری و راه رفتن در خواب می شود.
درمان بی قراری و راه رفتن در خواب با سیب ترش
15. درمان سنگ کیسه صفرا و بیماری های صفراوی
یکی دیگر از خواص سیب ترش، درمان بیماری های صفراوی و سنگ کیسه صفرا می باشد. این کار با قوام آوردن آب سیب ترش بدون اضافه کردن شیرینی، و میل کردن آن انجام می شود.
16. دفع کننده غلیان خون و غلبه صفرا
سیب ترش دارای اسید مالیک می باشد که برای درمان غلبه صفرا، وسواس سودایی و همچنین غلیان خون مفید می باشد.
17. درمان نقرس و بیماری های عصبی
یکی دیگر از خواص سیب ترش که در گذشته مورد استفاده قرار می گرفت، درمان نقرس و بیماری های عصبی بودن است.
18. محتوای فیبر بالا
سیب ترش حاوی فیبر زیادی است که به تمیز کردن سیستم بدن و افزایش سوخت و ساز آن کمک می کند. بنابراین، این امر به دفع مدفوع از روده کمک می کند. همیشه توصیه می شود که سیب را با پوست آن بخورید. هرچه روده و سیستم شما تمیزتر باشد، شادتر و سالم تر خواهید بود.
19. محتوای مواد معدنی
سیب ترش حاوی تعدادی از مواد معدنی - آهن، روی، مس، منگنز، پتاسیم و غیره است که مواد معدنی کمیابی هستند و برای سلامت و رفاه انسان ضروری می باشند. آهن موجود در سیب یک عنصر کمیاب است و به افزایش سطح اکسیژن خون و نیز به افزایش میزان متابولیسم کمک می کند.
20. محتوای چربی کم
هنگامی که موضوع مربوط به افرادی باشد که مراقب افزایش وزن خود هستند، سیب ترش یک غذای عالی محسوب میشود. افرادی که رژیم غذایی دارند و و یا کسانی که به طور منظم به باشگاه میروند، و باید یک عدد سیب را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهند. همچنین سیب ترش چربی های موجود در رگ های خونی را جمع می کند و به حفظ جریان مناسب خون به قلب کمک می کند و مانع از احتمال سکته مغزی می شود.
21. از بروز سرطان پوست جلوگیری می کند
سیب ترش حاوی ویتامین C است که در جلوگیری از آسیب سلول های پوستی توسط رادیکال های آزاد کمک می کند و در نتیجه احتمال ابتلا به سرطان پوست را کاهش می دهد.
22. از آلزایمر جلوگیری می کند
خوردن یک عدد سیب در هر روز از احتمال بروز بیماری های عصبی دوران پیری مانند آلزایمر جلوگیری میکند.
23. از آسم جلوگیری می کند
مصرف منظم آب سیب می تواند از ابتلا به آسم که یک بیماری آلرژی زای فوق العاده حساس است جلوگیری کند.
24. سرشار از ویتامین A و B و C
سیب ترش سرشار از ویتامین های B، A و C هستند، بنابراین جدا از محافظت از پوست در برابر اثرات مضر رادیکال های آزاد؛ همچنین به فرد در حفظ پوست درخشان از داخل کمک می کند.
25. یک سم زدای طبیعی است
این عصاره سبز رنگ با داشتن مقدار مناسب فیبر، کبد، کلیه و دستگاه گوارش شما را از سموم و عناصر مضر دور نگه می دارد (1). وجود فیبر همچنین تضمین میکند که عاری از مشکلات یبوست باشید. محتوای بالای فیبر موجود در این آب همچنین به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کمک می کند.
26. میزان نرخ متابولیسم شما را افزایش می دهد
این عصاره، گنجینهای از طیف گسترده ای از مواد معدنی از جمله مس، آهن، پتاسیم و منگنز است. همه این عناصر نقش مهمی در حفظ سلامتی شما ایفا میکنند. به ویژه، آهن که به کمک به جذب بهتر اکسیژن شناخته می شود، که به نوبه خود باعث افزایش سرعت متابولیسم بدن می شود.
27. برای کبد شما خوب است
عصاره سیب ترش علاوه بر اینکه یک ماده سم زدای طبیعی است، همچنین به داشتن مقادیر بسیار بالایی از آنتی اکسیدان ها شناخته شده است. این آنتی اکسیدان ها در واقع از آسیب رساندن رادیکال های آزاد به کبد جلوگیری می کنند. این به نوبه خود، تضمین می کند عملکرد کبد شما به درستی انجام شود، در حالی که آن را از بیماری های مختلف کبدی ایمن نگه می دارد.
28. شما را از بیماری های التهابی محافظت می کند
عصاره سیب ترش همانطور که در بالا ذکر شد حاوی دوز مناسبی از آنتی اکسیدان ها است. این آنتی اکسیدان ها در واقع به محافظت از بدن شما از بیماری های التهابی دردناک ناشی از استرس، مانند روماتیسم و آرتروز کمک می کنند. مطالعات نشان می دهد که سالمندانی که از بیماری های التهابی رنج می برند، باید آب سیب ترش را در رژیم غذایی خود قرار دهند.
29. برای ریه های شما خوب است
مطالعات نشان می دهد که استفاده منظم از آب سیب ترش می تواند خطر ابتلا به آسم را تا 23٪ به خوبی کاهش دهد (6). افرادی که به طور منظم سیگار میکشند نیز می توانند برای حفظ ایمنی خود در برابر بیماری های انسدادی ریوی، به این لذت تازه تکیه کنند.
30. برای بینایی شما خوب است
آب سیب ترش منبعی از ویتامین های مختلف است. ویتامین A موجود در این آب میوه به داشتن پتانسیل تقویت و بهبود بینایی مشهور است.
31. برای لخته شدن خون خوب است
این آب ترش منبع بالقوه ویتامین K است، عنصری که به لخته شدن و دلمه شدن خون کمک می کند (7). افرادی که این آب میوه را می نوشند، پتانسیل ترمیم و بهبود زخم بهتری دارند. زنانی که دوره های عادت ماهانانه بسیار سنگینی دارند، نیز می توانند از این نوشیدنی استفاده کنند تا خونریزی را کنترل نمایند.
32. استخوان های قوی و سالم با سیب ترش
آب سیب ترش از نظر وجود کلسیم بسیار غنی است، که برای تقویت استخوان ها و دندان ها و سالم نگه داشتن آنها ضروری می باشد (8). زنان، به ویژه در دوران یائسگی، باید این نوشیدنی را در رژیم غذایی خود بگنجانند تا از پوکی استخوان جلوگیری شود.
فواید سیب ترش برای پوست
سیب ترش یک تقویت کننده فوقالعاده زیبایی است. بسیاری از مزایای مراقبت از پوست و مراقبت از مو با سیب ترش در ارتباط هستند.
33. دارای عناصر ضد پیری
آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین A، ویتامین C و فنل های موجود در آب سیب ترش نقش مهمی در به تأخیر انداختن پیری زودرس دارند. رادیکال های آزاد موجود در بدن باعث بروز زودرس چین و چروک ها، خطوط ظریف و لکه های تیره می شوند. استفاده منظم از این نوشیدنی غنی از آنتی اکسیدان می تواند به بدن در مبارزه با این رادیکال های آزاد کمک کند و آسیب ها را کنترل یا حتی بهتر از آن، ازبین ببرد.
34. بافت پوست را بهبود میبخشد
ماسک صورتی که محتوی سیب ترش باشد می تواند پوست شما را به شدت مرطوب کند و همچنین به حذف ظاهر چین و چروک به هنگام بهبود بافت کلی پوست شما کمک کند. برای بهبود سطح آبرسانی به پوست می توانید از آب سیب ترش استفاده کنید (10). حتی می توان آن را برای شستشوی صورت مصرف کرد یا استفاده نمود تا از خشک شدن پوست جلوگیری شود.
35. پوست را تغذیه می کند
سیب ترش به دلیل داشتن ویتامین متراکم، به حفظ پوست شما کمک می کند و اثرات سفید کننده و تغذیه ای خوبی در چهره شما دارد. به خاطر اینکه دارای ویتامین ها و مواد معدنی متنوع است، می توانید این نوشیدنی را در رژیم مراقبت از پوست خود قرار دهید. با مصرف سیب ترش پروتئین های کلاژن و الاستین تقویت می شوند، که به نوبه خود، با تغذیه و ترمیم پوست از ناحیه عمقی، چهره شما را تقویت می کند (11).
36. از بیماری های پوستی جلوگیری می کند
بسیاری از اوقات، عدم تغذیه مناسب، پوست را در معرض ابتلا به بیماریهای مختلف پوستی از جمله اگزما و سرطان قرار می دهد. عصاره سیب ترش تضمین می کند که پوست سطح لازم تغذیه ای را بدست می آورد. همچنین از مشکلات مختلف پوستی محافظت می کند.
37. کنترل و جلوگیری از فوران جوش ها
سیب ترش همچنین یک درمان ضد آکنه بسیار مؤثر است. مصرف منظم سیب ترش به شما در کنترل و جلوگیری از فوران جوش ها کمک می کند.
38. حلقه های تیره چشم را از بین می برد
حلقه های قهوه ای عمیق به همراه پف کردن اطراف چشم، از نشانه های پیر شدن پوست شما است (12). کاربرد موضعی آب سیب تازه و همچنین مصرف داخلی آن تأثیر مثبتی بر این تغییرات نامطلوب دارد.
فواید سیب ترش برای مو
سیب ترش نه تنها برای پوست ما بلکه برای موهایمان نیز مناسب است. در اینجا ما چند مورد از مزایای سیب ترش را برای موهایتان ذکر کرده ایم.
39. شوره سر را درمان می کند
خمیر درست شده با برگ ها و پوست سیب ترش برای رفع شوره سر شگفت آور است. شما باید از این خمیر به عنوان شامپو استفاده کنید. عصاره سیب ترش اگر به طور مرتب بر روی پوست سر ماساژ داده شود نیز همین تأثیرات را دارد.
40. رشد مو را تقویت می کند
آب سیب ترش با یک ردیف وسوسهانگیز از ویتامین ها و مواد معدنی، یک درمان طبیعی بالقوه برای تقویت موهایتان است. در کنار آن، همچنین اطمینان می دهد که ریزش موهای شما تحت کنترل است. بعلاوه استفاده منظم از این آب میوه برای تقویت رشد مو نیز شناخته شده است. به طور خلاصه، استفاده از آب سیب ترش می تواند به شما کمک کند موهای بلند، قوی و شاداب خود را در معرض
مضرات سیب ترش
1. طبق برخی تحقیقات، استفاده بیش از حد سیب ترش می تواند تاثیر منفی روی اعصاب و حافظه بگذارد. بنابراین در مصرف سیب ترش زیاده روی نکنید.
2. سیب ترش به علت داشتن طبع سرد و خشک برای کسانی که مزاج سرد دارند مناسب نیست، این افراد بهتر است از سیب شیرین استفاده نمایند.
3. خانم های باردار بهتر است از مصرف سیب ترش، ماست ترش و .... خودداری نمایند. یا قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنند.
4. افرادی که دچار ضعف معده هستند، باید از نوشیدن آب سرد، بعد از مصرف سیب ترش و خام، پرهیز نمایند.
نحوه انتخاب و نگهداری سیب ترش
سیب یک میوه بسیار حساس است و شخص باید در انتخاب و نگهداری آن دقت کند. در ادامه چند نکته مفید در مورد نحوه انتخاب و نگهداری سیب ترش توضیح داده شده است؛ آنها را بررسی کنید تا بهترین نتیجه را از انتخاب بهینه خود کسب کنید.
انتخاب سیب ترش
در هنگام خرید سیب های ترش، به دنبال سیب های سفت و با رنگ روشن که هیچ گونه کبودی و آسیب دیدگی و چروک بر روی پوست خود ندارند، باشید. همیشه بهتر است سیب های جداگانه را به آن هایی که از قبل بسته بندی شده اند، ترجیح دهید. به این ترتیب قادر خواهید بود قبل از پرداخت بهای سیب ها، آن ها را بو کنید. هرگز سیب هایی که بوی مشک می دهند را نخرید.
نگهداری سیب ترش
بهترین مکان برای نگهداری سیب های ترش در یخچال شما است. سیب ها را درون یک کیسه پلاستیکی سوراخ شده بپوشانید و بعد از پاشیدن آب، آن ها را در سردترین قسمت یخچال خود قرار دهید. به این ترتیب سیب های شما تقریبا دو تا سه هفته تازه می مانند. دمای معمولی اتاق نیز می تواند برای نگهداری سیب های ترش برای مدت زمان کوتاه بسیار مناسب باشد. فقط مطمئن شوید که به طور مرتب آنها را بررسی کنید چون آنها سریعتر از زمانی که در یخچال قرار داده شوند، میرسند.
چند نکته مفید
تهیه دستور العمل های مختلف با سیب ترش می تواند سرگرم کننده باشد! آنها فقط خوشمزه نیستند بلکه سالم نیز هستند به شرط آنکه سیب ها را به روش صحیح بپزید.
در اینجا نکات مفیدی در مورد استفاده از میوه سیب ترش وجود دارد:
سیب ها میتواند فرآیند رسیدن میوههای دیگر را تسریع کنند چون یک گاز طبیعی به نام اتیلن را منتشر میکنند. برای استفاده از این فواید «رسیدن» سیب، آن را به همراه میوه نارس در یک کیسه پلاستیکی بپیچانید.
در حین پختن سیب، کمی شکر اضافه کنید. این کار در ابتدای پخت و پز می تواند به سیب ها کمک کند تا شکل خود را بهتر حفظ کنند.
این کمک می کند تا از سینی های مافین روغنی برای پختن سیب ها استفاده کنید. این قالب پشتیبانی کافی را برای سیب های پخته شده فراهم میکند.
سیب ترش به روش های مختلفی قابل مصرف هستند. می توانید تمام میوه را به صورت پوست کنده یا بدون پوست بخورید، یا می توانید یک میلک شیک سیب نیز درست کنید. می توانید از آنها کیک درست نمایید یا آنها را به دسرها و بستنی های خود اضافه کنید. بهترین راه این است که آن را به عنوان یک میوه کامل مصرف کنید، به این ترتیب تمام مواد مغذی طبیعی آن حفظ می شود.
به یاد داشته باشید، هرگز دانه های یک سیب را نخورید زیرا آنها کمی سمی هستند و از این رو ممکن است برای سلامتی شما مضر باشد.
- ۹۹/۰۵/۰۴